Niewymierności
Oll: Usuń niewymierność z mianownika:
8 mar 20:54
;): a)6(√3+1)
8 mar 20:57
Malinka: a)
| 12 | | √3−1 | | 12(√3−1) | | 12(√3−1) | |
| |
| = |
| = |
| =6(√3−1)=6√3−6 |
| √3+1 | | √3−1 | | 3−1 | | 2 | |
8 mar 21:06
;): malinka chyba rozszerzasz przez √3+1 bo mianownik masz √3−1 czyli powinno byc 6(√3+1)
8 mar 21:10
Malinka: Tak zgadza się żle zerknęłam
8 mar 21:18
Malinka: to w takim razie jest dobry wzorzec do poćwiczenia dla naszego oll
8 mar 21:23
;):
8 mar 21:28
Oll: | 12 | | √3+√2 | | 12(√3+√2) | |
| * |
| = |
|
|
| √3+√2 | | √3+√2 | | 5√6 | |
dobrze kombinuje czy raczej nie?
8 mar 21:36
ICSP: Zły wzór zastosowałeś. Zauważ że w mianowniku nadal masz niewymierność. Zapewne też źle użyty
wzór na kwadrat sumy
8 mar 21:40
Oll: (
√3+
√2)
2=5+2
√6
8 mar 21:49
ICSP: Zostaw na razie ten wzór. Musisz użyć inny bo w tym zostaje nadal niewymierność.
Proponuję
a2 − b2 = (a−b)(a+b) gdzie (a+b) jest twoim (√3 + √2)
8 mar 21:51
Kris.: A nie ma czasem być zmiany znaku przy rozszerzaniu mianownika ?
8 mar 21:57