:P:

Obw. = 1,1dm = 11cm
2a + 2b = 11
ab =
47 <−−−− mamy taki układ równań. zawsze w takich zadaniach staraj się takie
równania układać.
teraz przekształćmy wzór −−−>
ab =
47 (pomnóżmy na skos, czyli to co po jednej
stronie jest na górze z tym co po drugiej jest na dole) więc mamy:
7a = 4b / podzielone przez 4, aby wyznaczyć "b"
b =
74a i podstawmy to b pod pierwszy wzór −−−>2a + 2b = 11
2a + 2*
74a = 11
2a +
144a = 11
2a + 3,5a = 11
5,5a = 11 / podzielić przez 5,5, aby wyznaczyć "a"
a =
115,5 = 2
a = 2
i mamy wcześniejszy wzór.
b =
74a teraz mamy wyznaczone a czyli możemy podstawić
b =
74 * 2 =
144 = 3,5
mamy:
a=2
b=3,5
sprawdźmy czy się zgadza obwód.
2*a + 2*b = 4 + 7 = 11. Zgadza się.