Wyznacz współczynniki b i c trójmianu kwadratowego
Valenrod: Wyznacz współczynniki b i c trójmianu kwadratowego, f(x)=x2+bx+c, którego miejscami
zerowymi są liczby 4 i -3.
b) sprowadź trójmian do postaci kanonicznej
c) rozwiąż nierówność (x-1)2 >/ f(x) ">/ -> oznacza większe równe"
Z góry dziękuje i proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.Ostatnie które mi pozostało.
11 lut 15:55
bolek:
f(x) = (x - 4)(x + 3) = x2 - x -12, b = -1, c = -12
xw = (4 - 3) / 2 = 1/2
yw = (1/2 - 4)(1/2 + 3) = -49/4
f(x) = (x - 1/2)2 - 49/4
11 lut 16:57
Valenrod: Dzięki jestescie wielcy
11 lut 17:16