rownanie
OLek: 2(x−2)
2= (x−2)(x+3) nie potrafie rozwiazac tego rownania
8 mar 20:42
ICSP: x2 − 9x + 14
Δ = 5
x1 = 2
x2 = 7
8 mar 20:44
ICSP: Δ = 25
√Δ = 5
Mała poprawka.
8 mar 20:45
as: dziekuje
8 mar 20:45
Ajtek: 2(x
2−4x+4)=x
2+3x−2x−6
Dalej już chyba sobie poradzisz, a jeżeli nie to:
Wymnóż nawias po lewej przez 2, następnie przewal wszystkie x na lewą stronę (zmiana znaku przy
przenoszemiu), wyrazy wolne na prawą (zmiana znaku przy przenoszemiu), zredukuj, oblicz
wartość x

.
8 mar 20:47
Ajtek: No właśnie, zrób to z Δ

, nie ma jak to się człowiek spieszy i w matmie próbuje pomagać

.
8 mar 20:48
olek: dzieki bardzo zrobilem bład w minusach i dlatego cale zle wyszlo aczkolwiek nie rozumiem
swojego bledu dlaczego jest −4x przy obliczaniu a nie 4x
8 mar 21:02
ICSP: Wzór skrócnego mnożenia:
(a−b)2 = a2 − 2ab + b2
8 mar 21:04