OBICZ POLE
KLAUDIA: DŁUGOŚĆ PROSTOKĄTNEGO TRAWNIKA JEST 2 RAZY WIĘKSZA OD JEGO SZEROKOŚCI. WOKÓŁ TRAWNIKA POŁOŻONO
CHODNIK O SZEROKOŚCI 0,8 M. OBWÓD MIERZONY PO ZEWNĘTRZNEJ STRONIE CHODNIKA JEST RÓWNY 24,4 M.
OBLICZ POLE TRAWNIKA I POLE CHODNIKA. PROSZĘ O POMOC W DNIU KOBIET − KLAUDIA
8 mar 20:12
KLAUDIA: PROSZĘ O POMOC
8 mar 20:19
m:
obwód po zewnętrznej to 24,4=2(x+1,6)+2(2x+1,6)
6x+6,4=24,4
6x=18
x=3[m]
P=x*2x=3*6=18[m2]
8 mar 20:26
kobieta:

Ob( chodnika)= 2*(2x+1,6) + 2*(x+1,6)= 24,4
to: 3x+3,2= 12,2 => x= 3 m, to: 2x = 6m
trawnik ma wymiary 3m na 6 m , pole trawnika : 3*6=
18 m
2
pole chodnika policz już sama ..............
8 mar 20:44