matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rownania
aiwki:
Rozwiąż równanie:
4x
4
−x
2
=0
x
2
+4
8 mar 20:08
aiwki:
POMOCY
8 mar 20:12
ICSP:
D : R
1
1
4x
4
− x
2
= 0 ⇔ x
2
(4x
2
− 1) = 0 ⇔ x = 0 v x =
v x = −
2
2
8 mar 20:14
m:
pod x
2
podstawiamy t
4t
2
−t
=0
t+4
określamy dziedzinę D: R
4t
2
−t
=0/*(t+4)≠0⋀
x∊D
t+4
4t
2
−t=0 t(4t−1)=0 t=0 lub 4t−1=0 t=
1
4
x
2
=0 lub x
2
=
1
4
x
1
=0 x
2
=
1
2
x
3
=−
1
2
8 mar 20:19
ICSP:
Po co zmienna t
8 mar 20:20
m:
bo tak mnie uczyli w szkole
a tak na serio, to nie mam pojęcia
8 mar 20:20
aiwki:
dziekuje
8 mar 20:21