prosze o pomoc
miłosz : stalowy walec o objetości 36 (pi) przetopiono na kulki o promieniu 3mm Ile takich kulek
bedzie
8 mar 19:46
Krzychu: Zapomniałeś podać jednostki objętości walca − 36π czego? konia, słonia?
8 mar 19:58
miłosz : cm(szesciennych)
8 mar 20:01
m: Podziel objętość walca przez objętość kulki i weź z tego całość. Pamiętaj o jednostkach.
8 mar 20:05
Krzychu: Dobra.
| | 4 | |
Będzie potrzebny wzór na objętość kuli, czyli: V= |
| πr3
|
| | 3 | |
Zamieniasz objętość walca z cm
3 na mm
3.
36πcm
3=36000πmm
3
Obliczasz objętość kuli:
V=36π
Teraz patrzysz ile kulek zmieści się w objętości walca. Czyli dzielisz objętość walca przez
objętość kulki.
k=1000 kulek
8 mar 20:11
miłosz : wyszło dzieki za inf
8 mar 20:16