
? Drut długości 20dm podzielono na dwie części. Z jednego
kawałka drutu zrobiono kwadratową ramkę o boku długości x [dm], zaś z drugiego prostokątną
której jeden bok jest o 1dm dłuższy od drugiego.
a) napisz wzór funkcji P opisującej sumę pól kwadratu i prostokąta ograniczonych ramkami w
zależności od długości boku kwadratu. Określ dziedzinę funkcji P
b) Wykaż że suma pól kwadratu i prostokąta będzie najmniejsza gdy drut zostanie podzielony na
pół. Wyznacz wymiary prostokątnej ramki
x>0 , y>1
Ob kwadratu= 4x , Ob prostokąta= 4y −2
4x+4y−2= 2 => x+y= 1 => y= 1−x , to x€(0,1)
P(kwadratu)= x2 ,
P(prostokąta)= y(y−1) = y2−y = (1−x)2 −1+x= x2−x
f(x) = P(kwadratu) + P( prostokąta)
f(x)= x2 +x2−x = 2x2 −x −−−− to funkcja kwadratowa,parabola ramionami do góry
osiąga minimum
| b | 1 | |||
dla xw=xmin= − | = | |||
| 2a | 4 |
| 1 | 3 | |||
to ymin= 1− | = | |||
| 4 | 4 |
Teraz zauważyłam,że zamiast 20 dm, odczytałam 2 dm
Popraw dane i będzie ok




