matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
/
anka:
Trzy liczby tworzą ciąg geometryczny. Suma tych liczb jest równa 21, a iloczyn 216. Znajdź te liczby.
8 mar 19:26
dero2005:
a
1
= a a
2
= b a
3
= c
⎧
a+b+c = 21
⎨
a*b*c = 216
⎩
b
2
= a*c
8 mar 20:35
dero2005:
12, 6, 3
8 mar 20:43