prostopadle
aiwki: Wyznacz liczbę a, dla której proste 3x−2y+6=0 i ax+6y+2=0 są prostopadle.
Proszę o pomoc
8 mar 19:18
Ajtek: Krok pierwszy obie funkcje zapisz w postaci kierunkowej.
Krok drugi warunek prostopadłości prostych: a*a1=−1, gdzie a i a1 to współczynniki kierunkowe
prostych.
8 mar 19:27
aiwki: 3x+6=2y
ax+2=−6y
dobrze?
8 mar 19:44
kachamacha: y=....
8 mar 19:44
aiwki: 3x+6=2y |/2
y=1,5x+3
ax+2= −6y |(−6)
−16ax−26=y
teraz dobrze?
8 mar 19:52
kachamacha: tak
i warunek prostopadłości:
a=4
8 mar 19:55
aiwki: dzieki
8 mar 19:57
aiwki: a jeszcze jedno dlaczego dzielisz 6 przez a
8 mar 21:03
dero2005:
a1*a2 = −1 warunek prostopadłości
32*(−a6) = −1
−3a12 = −1 |*−12
3a = 12 |:3
a = 4
8 mar 21:34