prostokat
Oliwkaaa:

Klomb ma kształt prostokąta o bokach 8m i 12m i jest otoczony alejka o stałej szerokości.
Oblicz szerokość tej alejki, jeśli jej powierzchnia jest równa powierzchni klombu.
Pomóżcie
8 mar 19:01
dero2005:

a*b = 2*8*12
x =
b−82 =
a−122
po rozwiązaniu x = 2
a = 16
b = 12
8 mar 20:31
aiwki: ale dlaczego jest
b−82=
a−122
8 mar 20:43
aiwki: i dlaczego mnożysz pole klombu razy 2 ?
8 mar 20:48
dero2005:
w zadaniu jest powiedziane "jej powierzchnia jest równa powierzchni klombu" czyli powierzchnia
alejki i klombu jest dwa razy większa od powierzchni klombu
alejka jest na zewnątrz klombu i ma szerokość "x" więc patrząc na rysunek wymiar a = 12+2x a
wymiar b = 8 + 2x a więc z pierwszego x = a−122 a z drugiego x = b−82. Skoro
występuje to samo "x" wie możemy te dwa wzory porównać a−122 = b−82
8 mar 22:01
Gosia: juz rozumiem! dzieki
8 mar 22:08
Gosia: ostatnie pytanie skad wiesz ile wynosi a i b ?
8 mar 22:16
dero2005:
ja wiem bo rozwiązałem układ równań, któru napisałem na poczatku, jeśli go rozwiążesz to też
będziesz wiedziała
8 mar 22:26
Gosia:
a*b=192
b−82=a−122
a=192b
b−8=a−12
b−8=192b−12 |*b
b2−8b−180=0
potem licze delte i pierwiastki?
8 mar 23:09
ICSP: 12 również przemnażasz przez b.
8 mar 23:11
dero2005:
b2 + 4 b − 192 = 0
Δ = 784
√Δ = 28
b1 = −16 → odrzucamy bo długość nie może być ujemna
b2 = 12
a = 19212 = 16
a = 16
b = 12
x = b−82 = 12−82 = 2
odp. szerokość ścieżki wynosi 2 m
9 mar 06:22