matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Antoszkie:
mam problem z taką całką.. w poleceniu jest żeby skorzystać z twierdzenia o całkowaniu.. ∫ x
√
x
2
+1
dx
8 mar 18:57
jo:
dt
Skorzystaj tw. o całkowaniu przez podstawienie t=x
2
+1 ⇒ dt=2xdx ⇒
=xdx
2
8 mar 19:24