.
Natalia: Rozłóż wielomian na czynniki i podaj wszystkie jego pierwiastki: W(x)=x3+3x2-4
11 lut 15:16
mola: x3 + 3x2 - 4 = x3 + 2x2 + x2 - 4 = x2 (x+2) + (x2 - 4) = x2 (x+2) + (x - 2)(x +
2) = (x + 2)(x2 + x - 2)
teraz należy wyznaczyć pierwiastki trójmianu i otrzymamy
(x + 2)(x + 2)(x - 1) = (x + 2)2 (x - 1)
Pierwiastkami są liczby: -2 i 1
11 lut 17:34
Eta:
x= -2 --- pierwiastek dwukrotny( tak trzeba dodać )
11 lut 17:42
Natalia: mogłabyś mi wytłumaczyć ja wyliczyłąś wynik, bo nie rozumię jak wyszło Ci
(x+2)(x
2+x-2)
11 lut 18:27
Eta: można tak;
W(x) =x3 +3x2 -4 = x3 +2x2 +x2 -4 =
= x2( x+2) + ( x-2)(x+2) =
wyłączjąc (x+2) przed nawias z obydwu składników otrzymasz;
( x+2) ( x2 + x -2) --- a w drugim nawiasie możesz policzyć też deltę
i x1 i x2 i rozłożyć go na (x -x1)(x - x2)
lub ponownie rozłożyć bez obliczania delty tak:
x2 +x -2 = x2 - x +2x -2 = x(x -1) +2( x-1) = (x-1) ( x+2)
czyli ostatecznie W(x) = (x+2)(x-1)(x+2)
czyli x= 1 --- pierw. jednokrotny
x = - 2 ---- pierw. dwukrotny
11 lut 18:47