Ciągi
ola93: | | n2 − 12n + 20 | |
Które wyrazy ciągu o wyrazie ogólnym an = |
| n∊N+ są mniejsze od |
| | 3n − 14 | |
zera?
8 mar 18:02
kobieta:
Rozawiąż nierówność
a
n <0 dla n€ N+
8 mar 18:11
Artur. :

| n2 − 12n + 20 | |
| <0 , N∊ N+ |
| 3n − 14 | |
(n
2 − 12n + 20)(3n − 14)< 0
Δ=144−80=64
√Δ=8
an <0 dla n∊(1,2) u (15,20)
coś w tym stylu chyba...
8 mar 18:23
ICSP: ja bym bardziej zbiory niż przedziały wypisał w tym zadaniu.
8 mar 18:45
Ajtek: Nie tyle zbiory, co jeden zbiór zawierający liczby naturalne

.
8 mar 18:48
Artur. : ajć źle odczytałem z wykresu...
rozwiązaniem są liczby 1 5 6 7 8 9
8 mar 19:00