1. Rzucamy trzykrotnie kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że uzyskamy przynajmniej
2 szóstki pod rząd.
Z góry dziękuje
zielone linie oznaczają ze otrzymałem w tym rzucie liczbę 6
prawdopodobieństwo takiego otrzymania wynosi 16
nie pisałem tego przy każdym bo źle by to wyglądało
prawdopodobieństwo tego ze wyrzucę inną liczbę niż 6 to 56
to wynika z tego ze jest możliwe do wyrzucenia 6 liczb no to prawdopodobieństwo tego ze wyrzuce
jakąś konkretną liczbe to 16 ^^
i teraz za zadanie mamy określić prawdopodobieństwo, ze PRZYNAJMNIEJ 2 razy pod rząd
sprubuj sobie znaleźć taką droge od góry do dołu składającą się z 3 łamanych zeby przynajmniej
2 były zielone.
ja widze 4 takie drogi:
−−− wszystkie zielone
−−−−− pierwsze dwie zielone
−−−− zielona zwykła zielona
−−−−− zwykła zielona zielona
teraz policzmy prawdopodobieństwo dla każdej drogi a robi się to tak:
Policzymy np dla wariantu ze będą same zielone, czyli 3 razy będzie 6
czyli
16 * 16 * 16 = 1216
a dlatego tak po każdy kolekny odcinek drogi ma 16 szansy na to ze będzie, ze takie
zdarzenie się zdarzy, czyli jest 1216 szansy na to że wypadnie 3 razy szóstka
teraz 2 przypadek −−−−> pierwsze dwie zielone
16 * 16 * 56 = 5216
na takiej samej zasadzie, pierwsza droga 16 szansy druga droga 16 i trzecia w tym
przypadku jest czarna czyli 56
teraz 3przypadek −−−−>zielona zwykła zielona
16 * 56 * 16 = 5216
4 przypadek −−−−>zwykła zielona zielona
56 * 16 * 16 = 5216
i teraz te przypadki się sumuje ^^
1216 + 5216 + 5216 + 5216 = 16216 = 227
i takie to prawdopodobieństwo
| 11 | ||
w odpowiedziach jest | , ale i tak nie wiem w jaki sposób narysowałeś to drzewko ![]() | |
| 216 |