rownanie
agentka: rozwiaz rownanie
x√5=x+2
8 mar 17:57
Artur. :
x√5−x=2
x(√5−1)=2
| | 2 | | 2 | | √5+1 | | √5+1 | |
x= |
| = |
| * |
| = |
| |
| | √5−1 | | √5−1 | | √5+1 | | 2 | |
8 mar 18:03
agentka: dszieki wielkie
8 mar 18:07
Krzychu:
x
√5−x=2
x(
√5−1)=2
| | 2 | |
x= |
| teraz pozbędę się pierwiastka w mianowniku mnożąc licznik i mianownik przez |
| | √5−1 | |
√5+1 bo brzydko to wygląda
wychodzi:
| | 2*(√5+1) | |
x= |
|
|
| | (√5−1)*(√5+1) | |
8 mar 18:11
Krzychu: sorki za późno, swoją drogą to niezłe tempo tu macie
8 mar 18:11