Parametr m i 2 rozwiazania
Alphi: Czesc, mam pewien problem z tym zadaniem.
| | m+1 | |
Dla jakich wartości parametru m równanie |
| = 5−x ma dwa różne rozwiazania. |
| | x−1 | |
Wychodzi mi jedno rozwiazanie, moge prosic o pomoc?
8 mar 17:54
Alphi: Nikt nie moze mi pomoc?
8 mar 18:03
kobieta:
D= R\ {1}
(x−1)(5−x)=m+1
x
2−6x+5+m+1=0
x
2+6x +m+6=0
Δ>0
Δ= 36−4m−24= −4m+12
−4m +12 >0
dla m < 3 i m≠ 1
dla
m€ (−∞, 1) U (1, 3) −−−− równanie ma dwa różne rozwiązania
8 mar 18:03
Alphi: 
Dziekuje slicznie!
8 mar 18:05
kobieta:
8 mar 18:08
Ajtek: Hmmm, a dlaczego m≠1?
8 mar 18:19
kobieta:
Echh

źle spojrzałam : x≠0
czyli m <3
8 mar 18:31