Ciągi
Szparagtd: Ciąg a
n określony jest wzorem a
n=n
2+pn+p gdzie p ∊R
Wykaż że
nie istnieje taka liczba całkowita p, że dwa wyrazy ciągu a
n są równe −3.
| | −b | |
Jak sprawdzę dla jakich p Δ = 0 następnie podstawie pod |
| = −3 i pokaże że L ≠ P to to |
| | 2a | |
wystarczy czy musiał bym rozwiązać równanie n
2+pn+p = −3 ?
8 mar 17:47
:P: z tego równania wyliczyć delte i że ona musi być równa 0 bo wtedy jest jeden pierwiastek
równania i chyba powinno być
8 mar 17:53
:P: a albo wyjdzie ci delta i założenie ze Δ > 0 i ma być zbiór pusty
8 mar 17:54
:P: tyle ze mi to coś nie wychodzi ^^
8 mar 17:59
Ajtek: Rozwiąż równanie n2+pn+p=−3
8 mar 18:09