Ciągi
ola93: Które wyrazy ciągu o wyrazie ogólnym an = n2 + 11n + 8n, n∊N+ równają się 17? Jakie
jeszcze wyrazy w tym ciągu są liczbami naturalnymi?
8 mar 17:24
M4ciek:
n
2 + 11n + 8 = 17n
n
2 − 6n + 8 = 0
Δ = 36 − 4*1*8 = 4
√Δ = 2
| | 6 − 2 | | 6 + 2 | |
n1 = |
| v n2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
n
1 = 2 v n
2 = 4
8 mar 17:39
Ajtek: 17n=n
2+11n+8
n
2−6n+8=0
Δ=4
√Δ=2
n
1=2, n
2=4
Drugi i czwarty wyraz jest równy 17.
Liczby naturalne w tym ciągu to:b
n=2*2
n−1
8 mar 17:41
kobieta:
1/ a
n=17
n
2=11n+8= 17n ................ rozwiąż to równanie, dla n€N+
2/
| | n2 | | 11n | | 8 | | 8 | |
an= |
| + |
| + |
| = n +11+ |
|
|
| | n | | n | | n | | n | |
| | 8 | |
|
| jest liczbą naturalną dla: n= 1, 2, 4, 8
|
| | n | |
to wyrazy :
a1, a
2, a
4,
a8 −−−−− są liczbami naturalnymi
8 mar 17:45
kobieta:
1/ a
n=17
n
2=11n+8= 17n ................ rozwiąż to równanie, dla n€N+
2/
| | n2 | | 11n | | 8 | | 8 | |
an= |
| + |
| + |
| = n +11+ |
|
|
| | n | | n | | n | | n | |
| | 8 | |
|
| jest liczbą naturalną dla: n= 1, 2, 4, 8
|
| | n | |
to wyrazy :
a1, a
2, a
4,
a8 −−−−− są liczbami naturalnymi
8 mar 17:46
kobieta:
Sorry, dwa razy mi się wysłało
8 mar 17:47
ola93: kobieta: nie rozumiem tej czesci 2/

8 mar 17:52
kobieta:
i tyle. liczba n musi być dzielnikiem naturalnym liczby 8, czyli dla n= 1,2,4,8
8 mar 18:07