Liniowa
Ewa: Uzasadnij że proste 3x+y−1=0 oraz 3y=x+15 są prostopadłe. Wyznacz punkt przecięcia tych
prostych
Ratunku!
Może mi to ktoś rozwiązać?
8 mar 16:58
Ewa: Uzasadnij że proste 3x+y−1=0 oraz 2y=6x+4 są prostopadłe. Wyznacz punkt przecięcia tych
prostych
Ratunku! Może mi to ktoś rozwiązać?
tam u góry pomyliłam dane
8 mar 17:00
Szparagtd: bardzo proste zadanie
8 mar 17:07
dero2005:
3x+y−1=0
2y = 6x+4
| ⎧ | y = −3x + 1 | |
| ⎩ | y = 3x + 2 | warunek prostopadłości a1*a2 = −1
|
a
1 = −3
a
2 = 3
−3*3 = −9 warunek nie jest spełniony nie są prostopadłe
proste przecinają się w punkcie: A
−3x+1 = 3x + 2
x = −
16
y =
52
A = (−
16,
52)
8 mar 22:19
Gustlik: 3x+y−1=0 i 3y=x+15
Przekształcam oba równania do postaci kierunkowej:
3x+y−1=0
y=−3x+1
3y=x+15 /:3
| | 1 | |
a2=− |
| − warunek prostopadłości
|
| | a1 | |
a
1=−3
| | 1 | |
a2= |
| zatem proste są prostopadle.
|
| | 3 | |
Punkt przecięcia:
{ y=−3x+1
x+15=−9x+3
10x=−12 /:10
x=−1,2
y=−3*1,2+1=−2,6
A=(−1,2; −2,6)
9 mar 12:35