z góry dziękuję.
i jak bym mogła prosić o objaśnienie każdego kroku,abym to zrozumiała
i dziękuję 

| 1 | 2 | |||
P= | *3* | = 1 [j2]
| ||
| 2 | 3 |
Już jestem, pomogę
. Mój rysunek będzie przydatny nieco później.
Wykorzystajmy do tego powyższy rysunek kobiety. Mam nadzieję, iż kobieta nie zarząda tantiem od
praw autorskich
.
Wiemy, że nasze punkty przecięcia wykresu funkcji z osiami układu (0;2) i (23;0} są
jednocześnie wierzchołkami trójkąta. Trzecim wierzchołkiem jest początek uładu współrzędnych,
czyli punkt (0;0).
Teraz musimy znaleźć długość podstawy i wysokość tego Δ.
Możemy to odczytać z przywołanego rysunku kobiety.
Odcinek na osi OX potraktujemy jako podstawę, (nazwijmy go a Δ), natomiast odcinek na osi OY
jako wysokość (nazwijmy go h Δ).
Odczytujemy z wykresu długość podstawy "a" i widzimy, że wynosi ona 23, identycznie
odczytujemy wysokość "h" czyli 2.
Podstawiamy do wzoru na pole Δ i mamy: P=12*23*2=23 [jmp]
[jmp] − jednostek miary pola, np.: mm2, cm2, m2 itp.
.
Na długość odcinka są jeszcze wzory, ale to na osobną lekcję zostawimy
.
A może nie
:
Wzór na długość odcinka |AB|:
dAB=√(xb−xa)2+(yb−ya)2, gdzie:
dAB − długość odcinka AB,
xa − współrzędna x punktu A,
xb − współrzędna x punktu B,
ya − współrzędna y punktu A,
yb − współrzędna y punktu B.
Powyższy wzór do zapamiętania
Zastosujmy ten wzór w naszym zadaniu:
W tej chwili wiadomo, po co taki rysunek u mnie się pojawił
.
Niech punkt A ma współrzędne (0;0), a C (0;2).
Z założeń wcześniejszych po osi OY odczytywaliśmy wysokość czyli "h" naszego Δ, która wynosiła
2.
Teraz podstwaiając do wzoru na długość odcinka "d" mamy takie coś:
dAC=√(0−0)2+(2−0)2=√02=22=√4=2.
To by było na tyle na tą chwilę
.
Mam nadzieję, iż troszeczkę rozjaśniłem.
ot kultura
!