matematykaszkolna.pl
F.liniowa Afrodyta: Oblicz pole trójkąta ograniczonego prostą y=−3x+2 oraz osiami układu współrzędnych Zrobicie mi to ? bo mam wiele zadań zadane a tego akurat nie umiem z góry dziękuję. i jak bym mogła prosić o objaśnienie każdego kroku,abym to zrozumiała
8 mar 16:49
Ajtek: Musimy znaleźć punkty przecięcia się tej funkcji z osiami OX i OY. Punkt przecięcia z osią OX ma współrzędne (x;0), natomiast z osią OY (0;y). Czyli miejsce przecięcia z osią OX: y=−3x+2 w miejsce y wstawiamy 0 i obliczamy x Miejsce przecięcia z osią OY y=−3x+2 w miejsce x wstawiamy 0 i obliczamy y. To na początek, rozumiesz?
8 mar 17:19
Afrodyta: Tak wiem jak to zrobić a co doalej ? Pomożesz mi ?emotka i dziękuję
8 mar 17:48
Ajtek: Policzone to mamy?
8 mar 17:53
kobieta: rysunek
 1 2 
P=

*3*

= 1 [j2]
 2 3 
emotka
8 mar 17:55
Afrodyta: Ajtek pomożesz mi. ? Tak tamto wyliczyłam . emotka
8 mar 21:41
Ajtek: rysunekJuż jestem, pomogę emotka. Mój rysunek będzie przydatny nieco później. Wykorzystajmy do tego powyższy rysunek kobiety. Mam nadzieję, iż kobieta nie zarząda tantiem od praw autorskich emotka. Wiemy, że nasze punkty przecięcia wykresu funkcji z osiami układu (0;2) i (23;0} są jednocześnie wierzchołkami trójkąta. Trzecim wierzchołkiem jest początek uładu współrzędnych, czyli punkt (0;0). Teraz musimy znaleźć długość podstawy i wysokość tego Δ. Możemy to odczytać z przywołanego rysunku kobiety. Odcinek na osi OX potraktujemy jako podstawę, (nazwijmy go a Δ), natomiast odcinek na osi OY jako wysokość (nazwijmy go h Δ). Odczytujemy z wykresu długość podstawy "a" i widzimy, że wynosi ona 23, identycznie odczytujemy wysokość "h" czyli 2. Podstawiamy do wzoru na pole Δ i mamy: P=12*23*2=23 [jmp] [jmp] − jednostek miary pola, np.: mm2, cm2, m2 itp. emotka. Na długość odcinka są jeszcze wzory, ale to na osobną lekcję zostawimy emotka. A może nie emotka: Wzór na długość odcinka |AB|: dAB=(xb−xa)2+(yb−ya)2, gdzie: dAB − długość odcinka AB, xa − współrzędna x punktu A, xb − współrzędna x punktu B, ya − współrzędna y punktu A, yb − współrzędna y punktu B. Powyższy wzór do zapamiętania Zastosujmy ten wzór w naszym zadaniu: W tej chwili wiadomo, po co taki rysunek u mnie się pojawił emotka. Niech punkt A ma współrzędne (0;0), a C (0;2). Z założeń wcześniejszych po osi OY odczytywaliśmy wysokość czyli "h" naszego Δ, która wynosiła 2. Teraz podstwaiając do wzoru na długość odcinka "d" mamy takie coś: dAC=(0−0)2+(2−0)2=02=22=4=2. To by było na tyle na tą chwilę emotka. Mam nadzieję, iż troszeczkę rozjaśniłem.
9 mar 00:20
Eta: emotka
9 mar 01:13
krystek: emotka ot kultura!
13 lut 17:52