matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
pochodna:
Sprawdzenie, ewentualne dalsze obliczenie pochodnej/
1
f(x) =
1−x
2
2x
f'(x)=
(1−x
2
)
2
(2x)'(1−x
2
)−2x(1−x
2
)'
2(1−x
2
)−2x(−2+2x)
f''(x) =
=
=
(1−x
2
)
4
(1−x
2
)
4
2−2x
2
+4x−4x
2
−6x
2
+4x+2
=
=
czy jest ona dobrze obliczona?
(1−x
2
)
4
(1−x
2
)
4
8 mar 16:39