Zadanie z kątami
Romek: Przez wierzchołek kąta:
a)ostrego
b) rozwartego
AOB poprowadzono dwie proste prostopadłe do ramion. Oblicz kąt AOB, wiedząc, że te proste
tworzą kąt ostry 225 stopni.
8 mar 16:21
Ajtek: Kąt ostry 225
o
8 mar 16:33
Romek: wiem, że coś nie tak zadanie dostałem od znajomej dlatego pytam
8 mar 16:38
:P:

nie ważne jakie kąty. popatrz sobie na rysunek:
ten kąt co są czerwone kropki to jest kąt który tworzą te proste
ty masz znaleźć kąt, tam gdzie jest n
a te twie zielone to są kąty proste
wiemy ze dookoła jest 360 stopni
czyli: kąt n = 360 − 90 − 90 − kąt czerwony =
= 180 − wartość kąta czerwonego
8 mar 16:45
Romek: my nie mamy obliczyć kąta n tylko kąt AOB
8 mar 16:54