długość odcinka.
Romek: Punk C należy do odcinka AB. Środkiem odcinka AC jest punkt D, a środkiem odcinka BC jest punkt
E. Oblicz dł. odcinka AB, wiedząc, że |DC| = 11cm.
Nie za bardzo czaję zadanie
8 mar 16:13
:P:

|DC| = 11
|AC| = 2*|DC| = 22
|AB| = 2 * |AC| = 44.
jak coś nie rozumiesz, pytaj
8 mar 16:33
Romek: punk C należy do odcinka a nie jest jego środkiem więc nie może być 44 to zadanie jest jakieś
dziwne
8 mar 16:39
karolina: podałeś złą daną... tam jest odcinek |DE| = 11 cm, a nie |DC|...
wtedy masz coś takiego. AD = 1/2 AC, czyli 11*1/2 = 5,5
mnożysz razy 4, ponieważ masz 4 odcinki i ci wychodzi 22 cm całość
7 sty 17:48