przedziały w których f(x) jest rosnąca
mirwa: wyznacz przedziały, w których funkcja f(x) = sin2x + √2cosx + 2*pi jest rosnąca.
proszę o pomoc!
8 mar 15:50
mirwa: jakieś pomysły?
8 mar 16:42
Zimny: sin2x zamien z jedynki trygonometrycznej.
podstaw t=cosx
8 mar 16:44
:P: ooo to jest pomysł ^^
8 mar 16:47
:P: 1 − cos2x + √2cosx + 2π = 0
cos2x + √2cosx + 2π + 1
ale co zrobić z pi
8 mar 16:48
Zimny: a w czym przeszkadza?
t
2+
√2t+2π+1=0
1) t>0
cosx>0
2) t<0
8 mar 16:53
:P: czyli jaki wynik/.
8 mar 17:35
mirwa: przed t2 powinien być chyba minus. więc funkcja powinna być rosnąca dla przedziału
(−∞ , − b/2a), ale najpierw musimy wyznaczyc wierzcholek w zaleznosci od t a potem podstawic do
cosx, dobrze rozumiem?
8 mar 17:41
Zimny: Tak, zasugerowalem sie tym co napisal "

".
8 mar 17:51