Rachunek prawdopodobieństwa
Majk: W urnie znajdują się kule białe i czarne, razem jest ich 10. Losujemy bez zwracania dwie
kule. Prawdopodobieństwo wylosowania za drugim razem kuli białej, pod warunkiem że za
pierwszym razem wylosujemy kulę czarną, jest równe 2/3 . Ile kul białych jest w urnie?
11 lut 14:28
Eta: Witam!
mamy do czynienia z prawdopodobieństwem warunkowym.
P(A/B) = 2/3 P(AnB)
znasz wzór: P(A/B) = -------------
P(B)
mocΩ= V102 = 10*9= 90 ( warjacja bez powtórzeń)
n ---- ilość kulczarnych
10 - n ---- ilość białych oczywiście n€N i n <10
zdarzenie B --- za pierwszym razem kula czarna
moc B= n* 9 ( bo czarną wylosujemy z n a drugą
z 9 -ciu pozostałych
to P(B) = 9n/90 = n/10
zdarzenie AnB ---- pierwsza czarna , druga biała
moc (AnB) = n*(10 -n)
P(AnB) = n*(10 -n)/ 90
więc; po pomnożeniu przez odwrotność ze wzoru na P(A/B);
n*(10 -n) 10 2
------------- * -------- = ---- po skróceniu;
90 n 3
10 -n 2
--------- = ------ to 30 - 3n = 18 to 3n= 12 to n= 4
9 3
czyli czarnych kul jest 4- ry to białych jest 10 - 4= 6
odp: w urnie są 4 -ry kule białe i 6-ść kul czarnych
11 lut 16:20
Majk: dzięki!
12 lut 10:16