Zadanko
Axus: Podstawą graniastosłupa prostego jest kwadrat. Przekątna graniastosłupa ma długość 2 dm i
tworzy z krawędzią podstawy kąt 60 stopni. Oblicz objętość.
8 mar 15:35
:P:

p − przekątna 2dm = 20cm
α = 60 na czerwonoe
kropki czarne to tam jest chyba kąt prosty, nie ?
zielona linia to przekątna boku graniastosłupa − x
jak dla mnie
cos60 =
12 =
a20
a = 10cm
sin60
√32 =
x20
x = 10
√3 i to jest przeciątna
mamy a czyli z twierdzenia pitagorasa możemy policzyć H
x
2 = a
2 + H
2
300 = 100 + H
2
H
2 = 200
H = 10
√2
V =
13P
p*H =
13100 * 10
√2 =
1000√23
nie wiem czy to dobrze ^^
jak coś to pytaj
8 mar 16:25
:P: i to wyszedł wynik w cm2 a nie w dm2
8 mar 16:26
:P: sory w cm3
w dm3 to wyjdzie chyba √23 dm3
8 mar 16:28
:P: jak coś nie wiesz pisz.
8 mar 16:28
Mohawk: Wszystko ok tylko pod koniec nie dzielimy przez 3 bo mamy doczynienia zgraniastoslupem prostym
a nie ostroslupem


! V=Pp*h
23 paź 13:11