:P:

ta zielona kreska dajmy ze to −−−−> z
niebieska −−−−−> n
czerwona −−− > c
alfa jest tam gdzie strzałka
3aH = 2 *
a2√34
3aH =
a2√32
6aH = a
2√3 / podzilić przez a
6H = a
√3
H =
a√36
c =
a√32 bo to wysokość podstawy, trójkąta równobocznego
n
2 = a
2 + H
2 = a
2 +
a212 =
13a212
n =
a√13√12 =
√156a12 =
√39a6
z
2 = (
12a)
2 + H
2
z
2 =
14a
2 +
a212 =
a23
z =
a√33
czyli mamy
c =
a√32
n =
√39a6
z =
a√33
i z twierdzenia cosinusów
z
2 = c
2 + n
2 − 2*n*c*cosα
a23 =
3a24 +
13a212 − 2 *
a√32 *
√39a6 * cosα
18a212 = 2 *
a√32 *
√39a6 * cosα
18a212 =
a2√1176 * cosα
18a212 =
a2√132 * cosα
cosα =
18a212 *
2a2√13 =
186√3 =
3√3 =
3√33 =
√3
KTO WIDZI BŁĄD bo nie może być taki cos