matematykaszkolna.pl
Proszę o pomoc Bazyli Homej: Zad. Antonio Banderas w kultowym filmie "Desperado" wykonuje skok z dachu budynku o wysokości 8 metrów na dach furgonetki o wysokości 2 m. Furgonetka porusza się z prędkością o wartości 10m/s. Przyjmij, że wektor prędkości skoczka tuż po wybiciu ma kierunek poziomy, a furgonetka mija budynek w chwili wybicia skoczka. Pomiń opór powietrza. a)Przedstaw opisaną sytuacje na rysunku. Narysuj tor ruchu skoczka oraz wektory prędkości skoczka w chwili wybicia i w chwili upadku, zachowując odpowiednią skalę wartości wektorów. b)Określ wartość prędkości, z którą powinien wybić się z dachu budynku Antonio Banderas, aby mógł upaść na dach furgonetki.Odpowiedź uzasadnij. c)Oblicz w jakiej odległości od ściany budynku skoczek upadnie na dach furgonetki. d)Oblicz wartość siły nacisku, jaką wywiera Antonio na dach furgonetki w chwili lądowania zakładając, że nogi skoczka oddziałują wówczas z podłożem przez 0,2s, a jego masa wynosi 80kg. Przyjmij wartość prędkości początkowej skoczka równą 10m/s. Podpunkty a,b,c mam zrobione umiem je. Natomiast nie umiem zrobić podpunktu d), przerobiłem dynamikę i kicha dalej nie łapie . Czy mógłby mi ktoś rozwiązać ten podpunkt Bardzo Proszę.
8 mar 15:16