wyrażenia alg.
guns: Bardzo proszę o pomnoc w tym zadaniu:
Wartość wyrażenia W(x)=2x4−5x2+3x−2 dla x= −2 wynosi?
8 mar 15:13
MonikaT: w(−2) = 2*32−5*4+3*(−2)−2
W(−2)= 64−20−6−2
w(−2)= 36
8 mar 15:17
m: po prostu pod x podstawiasz −2, więc:
W(−2)=2*(−2)4−5*(−2)2+3*(−2)−2
W(−2)=32−20−6−2
W(−2)=4
8 mar 15:18
guns: dzięki ale już zobiłam je sama, a poprawny wynik ma wyjść 4 ponieważ:
w(x)...=2*16−5*4−6−2=32−20−8=4
8 mar 15:19
guns: m dziękuje
8 mar 15:19
MonikaT: racja − pomyliłam sie co do 24
8 mar 15:20