prosze o pomoc
mat.: pole powirzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkatnego jest równe scianie pól obu
podstaw .Wyznacz TG kata nachylenia przekatnej sciany bocznej do płaszczyzny podstawy
8 mar 15:10
Ajtek: a − podstawa graniastosłupa
b − wysokość graniastosłupa
P
b=a*b*3
| | 1 | | a2√3 | | a2√3 | |
Pp= |
| * |
| *2= |
|
|
| | 2 | | 4 | | 4 | |
P
p=P
b
| | a2√3 | | a2√3 | | a√3 | |
3ab= |
| → b= |
| = |
|
|
| | 4 | | 4*3a | | 12 | |
Nie ma to jak zrobić zadanie z geometrii bez rysunku

.
8 mar 15:34
Ajtek: Aha, kąt α to kąt pomiędzy przekątną ściany bocznej a płaszczyzną podstawy oczywiście.
8 mar 15:37
Ajtek: Aha, kąt α to kąt pomiędzy przekątną ściany bocznej a płaszczyzną podstawy oczywiście.
8 mar 15:37