pole obszaru
basia: oblicz pole obszaru ograniczonego wykresem funkcji
f(x)= −(5x2−19x+12)
8 mar 14:02
Jack:
znajdź pierwiastki i policz ∫x1x2 f(x) dx
8 mar 14:05
ICSP: Jack mam takie pytanie. Jeżeli w zadaniu jest pole obszaru ograniczonego wykresem to
przyjmujemy i osią OX czy piszemy że ∞ ?
8 mar 14:07
basia: chodziło mi konkretnie o wyliczenie bo nie jestem pewna czy dobrze mam policzone a mam z tego
zaliczenie
8 mar 14:11
basia: 

?
8 mar 14:21
basia: x1 = 3 , x2= 0,8
mi wynik całości wyszedł 54,13
tylko nie jestem pewna czy dobrze to liczyłam wg wzoru zrobiłam b−a
8 mar 14:26
Jack:
Nie spotkałem się jeszcze z sytuacją, żeby ktoś celowo formułował w ten sposób zadanie, aby
całka wychodziła ∞ z tego tylko powodu, że nie było mowy o osi OX. Zwykle samo przez się
rozumie, że ograniczamy osią OX. Niemniej znawcą w tym temacie nie jestem
8 mar 14:27
Jack:
czasem mówi się (i pisze w podrecznikach), że "Pole pod wykresem funkcji to całka
oznaczona...." − też zakłada się, że mowa o polu pod wykresem funkcji a osią OX. Myślę,
że można przyjąć konwencję i domyślać się że mowa również o osi OX.
8 mar 14:30
Ajtek: Jak pamiętam, to pole liczyliśmy pomiędzy wykresem funkcji i osią OX.
Podpisuję się pod tym co pisze Jack.
8 mar 14:31
basia: ok, ale czy jest ktos kto bylby w stanie teraz podać rozwiązanie tego zadanka

8 mar 14:34
basia:
8 mar 14:43
Ajtek: Na mnie nie licz. Nigdy za całkami nie przepadałem, a i dawno to było

.
8 mar 14:44
basia: BUU
8 mar 14:54
basia:
8 mar 15:10
jhjk: F(x)=x−4
26 sie 16:54