Stereometria
Przemek: Proszę o pomoc!
Podstawą graniastosłupa prawidłowego czworokątnego została wpisana w koło o średnicy 6√3.
Oblicz v i pc wiedząc że kąt z płaszczyzną podstawy ma miarę 30 stopni.
Proszę o szczegółowe rozwiązanie.
8 mar 13:06
Ajtek: Graniastosłup prawidłowy czworokątny, w podstawie jest kwadrat.
Narusuj kwadrat, opisz na nim koło, zaznacz średnicę i wyciągnij wniosek dot. długości
przekątnej tego kwadratu.
I napisz jeszcze o jaki kąt chodzi. Nie lubię się domyślać

.
8 mar 13:27
Przemek: Ajtek
oblicz v i pc wiedząc że kąt jaki tworzy przekątna graniastosłupa z płaszczyzną podstawy mam
miarę 30 stopni.
sorki że nie dopisałem.
Możesz mi to pokazać jak to obliczyć bo to co mi napisałeś to nie wiem jak zrobić.
Będę bardzo wdzięczny.
8 mar 18:20
adrian:

a
√2=6
√3
a = 3
√6
a wysokość graniastosłupa oblicz z tg30
8 mar 18:30
Ajtek:

Tak wygląda kwadrat i opisany na nim okrąg.
Wiemy, że średnica okręgu jest przekątną tego kwadratu i wynosi 6
√3.
Wiemy też, że przekątna kwadratu d=a
√2, gdzie a to bok kwadratu.
Czyli możemy zapisać coś takiego:
d=a
√2 i jednocześnie d=6
√3 → a
√2=6
√3 z tego wyliczymy a:
Wszystko jasne jak do tej pory
8 mar 18:36
Przemek: Ajtek
Tak moge ci napisać jeszcze jedno zadanie
8 mar 19:19
Ajtek: No wal, tylko nie wiem czy dam rade

.
8 mar 19:24
Przemek: −W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość 6 cm a kąt jaki tworzy
krawędź boczna z wysokością ma miarę 60 stopni.Oblicz v i pc.
8 mar 19:40
Ajtek:

Mało wyraźny rysunek mi wyszedł.
| | a√3 | |
W podst. Δ równoboczny → h podst. |
|
|
| | 2 | |
| | 2 | |
Odcinek x to |
| h Obliczyć x
|
| | 3 | |
Teraz z Δ o bokach na rysunku dxH wyznaczmy H:
| | | |
Ten Δ ma kąty 30, 60 i 90 zatem H= |
|
|
| | 2 | |
Trochę skomplikowanie to wygląda, ale trochę się spiesze. Mam nadzieję, że nie walnąłaem się w
wyznaczaniu H.
8 mar 20:18
Ajtek: Zapomniałem napisać a=6, natomiast α=60o
8 mar 20:19
Przemek: Tak oblicz mi x bo nie wiem jak to co mi napisałeś to dla mnie czarna magia
8 mar 20:40