matematykaszkolna.pl
Stereometria Przemek: Proszę o pomoc! Podstawą graniastosłupa prawidłowego czworokątnego została wpisana w koło o średnicy 63. Oblicz v i pc wiedząc że kąt z płaszczyzną podstawy ma miarę 30 stopni. Proszę o szczegółowe rozwiązanie.
8 mar 13:06
Ajtek: Graniastosłup prawidłowy czworokątny, w podstawie jest kwadrat. Narusuj kwadrat, opisz na nim koło, zaznacz średnicę i wyciągnij wniosek dot. długości przekątnej tego kwadratu. I napisz jeszcze o jaki kąt chodzi. Nie lubię się domyślać emotka.
8 mar 13:27
Przemek: Ajtek oblicz v i pc wiedząc że kąt jaki tworzy przekątna graniastosłupa z płaszczyzną podstawy mam miarę 30 stopni. sorki że nie dopisałem. Możesz mi to pokazać jak to obliczyć bo to co mi napisałeś to nie wiem jak zrobić. Będę bardzo wdzięczny.
8 mar 18:20
adrian: rysuneka2=63 a = 36 a wysokość graniastosłupa oblicz z tg30
8 mar 18:30
Ajtek: rysunekTak wygląda kwadrat i opisany na nim okrąg. Wiemy, że średnica okręgu jest przekątną tego kwadratu i wynosi 63. Wiemy też, że przekątna kwadratu d=a2, gdzie a to bok kwadratu. Czyli możemy zapisać coś takiego: d=a2 i jednocześnie d=63 → a2=63 z tego wyliczymy a:
 63 66 
a=

=

=36
 2 2 
Wszystko jasne jak do tej pory
8 mar 18:36
Przemek: Ajtek Tak moge ci napisać jeszcze jedno zadanie
8 mar 19:19
Ajtek: No wal, tylko nie wiem czy dam rade emotka.
8 mar 19:24
Przemek: −W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość 6 cm a kąt jaki tworzy krawędź boczna z wysokością ma miarę 60 stopni.Oblicz v i pc.
8 mar 19:40
Ajtek: rysunekMało wyraźny rysunek mi wyszedł.
 a3 
W podst. Δ równoboczny → h podst.

2 
 2 
Odcinek x to

h Obliczyć x
 3 
Teraz z Δ o bokach na rysunku dxH wyznaczmy H:

2x3 

3 

Ten Δ ma kąty 30, 60 i 90 zatem H=

2 
Trochę skomplikowanie to wygląda, ale trochę się spiesze. Mam nadzieję, że nie walnąłaem się w wyznaczaniu H.
8 mar 20:18
Ajtek: Zapomniałem napisać a=6, natomiast α=60o
8 mar 20:19
Przemek: Tak oblicz mi x bo nie wiem jak to co mi napisałeś to dla mnie czarna magia
8 mar 20:40