Prosta o rownaniu -2 +5y+1 = przecina os OX w punkcie p i os OY w punkcie R. Ro
magig : Prosta o rownaniu −2 +5y+1 = 0 przecina os OX w punkcie P i os OY w punkcie R. Rozwiaz kiedy
przecina te osie
8 mar 12:20
MonikaT: myślę że brakuje ci w równaniu prostej x−a
8 mar 15:25
MonikaT: pytanie tylko − gdzie
8 mar 15:25
eM: powinno być −2x+5y+1=0
10 mar 13:54
eM: tez mam to zadanie.. help?
10 mar 13:54
Licealista:
1) Postać kierunkowa powie Ci wszystko
y=ax+b
5y=2x−1 / : 5
Funkcja f przecia os Y w punkcie (0,b)
| | 1 | | 1 | |
b= − |
| czyli punkt przecięcia z osią Y to (0,− |
| )
|
| | 5 | | 5 | |
Z osią X będzie to miejsce zerowe czyli:
| | 1 | |
Z osią X w punkcie ( |
| , 0) |
| | 2 | |
10 mar 14:07