prosta p ma rownanie y= - u{1}{2}x + 3. Prosta prostopadla do tej prostej
magig : prosta p ma rownanie y= − 12x + 3. Prosta prostopadla do tej prostej p i
przechodzaca przez punkt P= ( 0 ;π) jakie ma rownanie ?
8 mar 12:11
Ajtek: Prosta prostopadła ma równanie y=a1x+c
1.
Warunek prostopadłości prostych:
a*a1=−1
czyli
−12*a1=−1
rozwiązać....
2.
Mając już współczynnik kierunkowy podstawiamy współrzędne pkt. P=(0;π) odpowiednio:
0 za zmienną x, a π w miejscu wartości funkcji czyli za y.
Znajdziemy w ten sposób wartość c.
8 mar 13:21