bardzo proszę o pomoc
biedronka: Zadanie 6
Obwód równoległoboku jest równy 28 cm, a wysokość h opuszczona ma dłuższy bok ma 3 cm i
jest połową długości boku krótszego. Oblicz pole tego równoległoboku
Zada 7
Oblicz długość obwodu prostokąta, w którym stosunek boków jest równy 6:5, a pole tego
prostokąta jest równe 270 cm kwadratowych
Zadanie 8
Oblicz stosunek pól koła opisanego na kwadracie o polu 1,21 m kwadratowych do pola koła
wpisanego w ten kwadrat.
11 lut 14:16
mmmm: a) 2a+2b=28
z tego ze h=3 a to połowe krótszego boku to a=6, z obwodu wylizam ze b=8 a wiec pole
b*h=24
11 lut 14:20
mmmm: ) x/y=6/5 i xy=270 z tego układu mamy ze y=15 a x==18 a zatem obwód prostokąta tp
2*15+2*18=66
11 lut 14:22
Eta:
zad8/ a2= 1,21m2 to a= 1,1m
rw=1,1/2= 0,55m
rop = 1/2 *d gdzie d= a√2 --- to dług. przekatnej
więc d= 1,1√2
to rop = 0,55*√2
Pk= πr2 policz pola i oblicz Pop / Pw
11 lut 14:23
mmmm: promień koła wpisanego w kwadrat r=0,5a a kołą opisanego R=(a√2)/2
a=√1,21
a zatem stosunek to jest
((πa2)/2)/((πa2)/4)=2
11 lut 14:29
Eta: zad 6/
P= 270 cm2 P=a*b a*b= 270 a= (6/5)*b
(6/5)*b*b= 270 b2= 225 to b= 15 cm
a= (6/5)*15= 18cm
Ob= 2a +2b = 36 + 30 = 66 cm
11 lut 14:55