Oblicz ekstrema lokalne funkcji
Kasia: Oblicz ekstrema lokalne funkcji. Proszę bardzo o pomoc
f(x,y)=x2−xy−y2
8 mar 11:27
AS:
Ekstrema funkcji wielu zmiennych
Dana jest funkcja z = f(x,y)
Warunek konieczny ekstremum w punkcie P(xo,yo)
f ’x (xo,yo) = 0 i f ’y (xo,yo) = 0
Warunek wystarczający
1. f’x(xo,yo) = 0 i f’y(xo,yo) = 0
2. W(xo,yo) = f ’xx(xo,yo)*f ’yy(xo,yo) – [f ’xy(xo,yo)]2 > 0
przy czym
gdy f ’xx(xo,yo) < 0 w punkcie (xo,yo) maksimum lokalne
gdy f ’xx(xo,yo) > 0 w punkcie (xo,yo) minimum lokalne
Jeśli W(xo,yo) = 0 przypadek wątpliwy,badać osobno
Jeśli W(xo,yo) < 0 w punkcie (xo,yo) brak ekstremum
8 mar 11:53
Kasia: A przynajmniej pochodne cząstkowe mógłbyś napisać?
8 mar 15:43
AS: Nie napiszę,bo liczy się tak samo jak zwykłą pochodną,
przyjmując y za stała przy obliczaniu f'x i x za stałą przy
obliczaniu f'y.
8 mar 16:10