[
Justyna: Krótsza podstawa trapezu równoramiennego jest dwa razy krótsza niż dłuższa podstawa i trzy razy
krótsza niż przekątna trapezu.Znajdź miary kątów między przekątnymi tego trapezu
8 mar 10:51
Ajtek:

Odcinek niebieski ma długość
a2.
β+γ=180
o
Δ ABF jest równoramienny → β=180
o−2α
Z Δ ACE wyznaczę wartość cosα.
| | 1,5a | | 1 | |
cosα= |
| = |
| → α=60o
|
| | 3a | | 2 | |
β=180−120=60
60+γ=180 → γ=120
8 mar 14:09
Komarnica:
Odpowiedż:kąt ostry 60o,kąt rozwarty 120o
Adminie natychmiast dołącz stosowny rysunek i weryfikację rozwiazania
8 mar 14:25
Ajtek: Wszystko jest w porządku.
Nie wynika to z rysunku, tylko z wyliczeń.
8 mar 14:27
Piotrek: nie rozumiem jak został wyliczony cosα
8 mar 14:35
Ajtek: Długość odcinka |AE|=|AB|−|EB|=1,5
8 mar 14:37