Wyznacz ciąg geometryczny
ewa: Wyznacz ciąg geometryczny (a
n),tzn wyznacz a
1 oraz iloraz q,mając dane a
3=9,a
5=81
Może ktoś to zadanie rozwiązać wraz w wyjaśnieniem
8 mar 08:45
jarek: Ciąg geometryczny ma własność an=a1*qn
więc a3=a1*q2 oraz a5=a1*g4 czyli 9=a1*q2 i 81=a1*q4 czyli 81/9=a1*q4/a1*q2 czyli
9=q2 czyli q=3 albo q=−3
Jeśli q=3 to a1=9/9=1 tak samo gdy q=−3 bo i tak podnosimy −3 do kwadratu więc są dwa
rozwiązania:
q=3 i a1−1 oraz q=−3 i a1 =1
8 mar 08:52
jarek: poprawka: an=a1*qn−1
reszta ok!
8 mar 08:53