proszę o sprawdzenie
romanooo: Dane są dwa wierzchołki trójkąta A=(−3,5) i B=(4,−1) Wyznacz współrzędne wierzchołka C wiedząc
że leży on na prostej y=3x+2 i pole trójkąta jest równe P=12
Czy może ktoś sprawdzić te odpowiedzi :
| | 7 | | 17 | |
C=(1,5) V C=(− |
| , − |
| ) Będę bardzo wdzięczny, proszę  |
| | 9 | | 2 | |
8 mar 00:45
romanooo: Eta, bardzo bym prosił bo Ty na pewno szybko to zrobisz
8 mar 00:45
romanooo: oczywiście proszę wszystkich o pomoc
8 mar 00:46
romanooo: Proszę pomóżcie mi bo nie będę mógł spokojnie spać ...
8 mar 00:57
romanooo: no nie wierzę że nikt nie może mi pomóc

! to jest liceum przecież
8 mar 01:05
Eta:
y= 3x+2 , to C( x, 3x+2)
Najprościej za pomocą wektorów
→ →
P
Δ=
12 | det(CA, CB)|
det −−− wyznacznik pary wektorów zaczepionych w punkcie C
→
CA= [x
C−x
A, y
C−y
A]=[ x +3, 3x−3] ,
→
CB= [x
C−x
B, y
c −y
B]= [x−4, 3x+3]
liczymy wyznacznik:
det= (x+3)(3x+3) − (x−4)(3x+3)= 3x
2+12x +9 − 3x
2+15x −12 = 27x −3
i teraz do wzoru na pole:
| 27x −3|= 24
27x−3= 24 lub 27x −3= −24
x= 1 lub x= −
79
to C
1( 1, 3*1+2) =>
C(1, 5)
C
2( −
79, 3*(−
79)+2)=>
C2( −79, −13)
8 mar 02:17
romanooo: Eta 
dziękuję
8 mar 08:47