ciagi
mała mi.: jesli ciag an okreslony jest wzorem ogolnym an = 1+2+3+..n to a100=?
7 mar 23:55
Eta:
a
n= n => a
100= 100
7 mar 23:59
Malinka: a100=1+2+3+4+...+100
8 mar 00:00
Malinka: Eto gdyby tak było to wzór byłby
an=n
8 mar 00:01
Eta:
Achhhh ..... źle spojrzałam, sorry
8 mar 00:03
Malinka: Moim zdaniem an=1+2+...+n
czyli a1=1
, a2=1+2=3
a3=1+2+3=6 itd
8 mar 00:04
mała mi.: czyli a100= 100 ?
8 mar 00:04
Malinka: 
pozdrawiam
8 mar 00:04
Eta:
| | 1+n | | n(n+1) | |
an= Sn= |
| *n= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
| | 100*101 | |
a100 = |
| = 50*101= 5 050
|
| | 2 | |
8 mar 00:05
Malinka: nie
a100= 1+2+3+4+5+6+7+8+9+...+99+100
trzeba dodać te wszystkie liczby naturalne od 1 kolejno aż do 100
8 mar 00:07
mała mi.: czyli 5050?
8 mar 00:09
Malinka: Zgadza się
a1=1
an=100
n=100
8 mar 00:09
mała mi.: a no właśnie, tego wzoru użyłam
8 mar 00:09
Malinka: tak
8 mar 00:09
Eta:
tak a
100= 5 050
8 mar 00:09