może mi ktoś pomóc??
ada: Wyznacz parametry a i b tak, aby równość: x4-3x+2=(x-1)(x3+ax2+bx-2) była prawdziwa
dla każdego x∈R
11 lut 13:47
mmmm: wymnożyc stronę lewa i porównać ze sobą współczynniki przy odpowiednich potęgach x
11 lut 14:05
mmmm: znaczy sie prawa stronę tego równania:
x4+ax3+bx2-2x-x3-ax2-bx+2=x4-3x+2
x4+x3(a-1)+x2(b-a)-x(2+b)-2=x4-3x+2
a-1=0
b-a=0
2+b=3
a zatem a=1 i b=1
11 lut 14:09
ada: wymnożyłam i wyszło mi: -3x=ax3+bx2-2x-x3-ax2-bx no i dalej to nie wiem
11 lut 14:12
ada: aha, dziękuję
11 lut 14:13
mmmm: nie możesz redukowac wyrażeń podobnych a porównać dwa wielomianyze sobą
11 lut 14:13
Eta: 1) sposób:
prawą stronę wymnażamy i porządkujemy
P= x4 +ax3 +bx2 -2x -x3-ax2 -bx +2=
= x4 +(a-1)x3 + ( b-a)x2 -(2+b)x +2
porównajemy współczynniki przy tych samych potęgach x
(a-1) = 0 (b-a)=0 (2+b)= 3
a= 1 b= a b= 1
odp; a=1 i b=1
2) sposób:
rozkładamy lewą stronę na czynniki
L= x4 - x - 2x +2 = x( x3-1) -2( x -1)= ze wzoru na a3 - b3=
(a -b) (a2 +ab
+b2)
L= x[(x-1)(x2 +x +1)] -2(x-1) =
= (x-1)( x3 +x2 +x -2)
porównujemy współczynniki w drugich nawiasach;
a= 1 b= 1
odp; a=1 i b=1
11 lut 14:15