wielomian.
mała mi.: wielomian w(x)= (x−1)2 *x + (x−1)2 można zapisać w postaci
w(x)=(x−1)3
w(x) = (x−1)(x2−1)
w(x)= (x−1)2* x2
w(x)= x((x−1)+1)
za żadne skarby nie chce mi nic z tego wyjść...
7 mar 23:30
bart: second one
7 mar 23:46
mała mi.: a możesz wyjaśnić dlaczego?
7 mar 23:49
mała mi.: aaa, źle spojrzałam na przykład w tym momenci... po prostu dodaje ten x do jednego nawiasu,
tak?
7 mar 23:51
Malinka: w(x)=(x−1)2(x+1)
w(x)=(x−1)(x−1)(x+1)
w(x)=(x−1)(x2−1)
8 mar 00:14
Eta:
wyłaczamy (x−1)
2 przed nawias
(x−1)
2( x +1)= (x−1)(x−1)(x+1) = (x−1)( x
2−1)
odp: b)
8 mar 00:15
Malinka: wariant 2
8 mar 00:16
Eta:
8 mar 00:17