Ile razy zwiększy się pole koła, jeżeli trzykrotnie zwiększymy jego promień?
Agata: Ile razy zwiększy się pole koła, jeżeli trzykrotnie zwiększymy jego promień?
7 mar 23:09
Lilija: Pk=πr
2
Po zmianie:
Pk
2=π(3r)
2=π9r
2
Dzielę:
Pole zwiększy się 9 razy.
7 mar 23:12
tysia : P=π*r2
P=π*(3r)2=π*9r2
Odp 9razy
7 mar 23:13
Agata: Dziękuje ślicznie
7 mar 23:18
Misia: jeżeli promień koła zwiększymy dwukrotnie to pole tego koła: A.zwiększy się o 2; B.zwiększy się
o 4; C. zwiększy się dwukrotnie; D. zwiększy się czterokrotnie − obliczenia
26 kwi 14:50
Misia: 

pomozcie
26 kwi 14:51
26 kwi 15:00