ratunku :(
45 Bartek :
Przedmiot umieszczony jest w odległości 50 cm od soczewki skupiającej o ogniskowej 0,3 m. W
jakiej odległości od soczewki powstawanie obraz i jakie będzie jego powiększenie?
7 mar 23:07
Gustlik: Równanie soczewki:
x=50 cm
f=30 cm
| 1 | | 5 | | 3 | | 2 | | 1 | |
| = |
| − |
| = |
| = |
|
|
| y | | 150 | | 150 | | 150 | | 75 | |
y=75 cm
Powiększenie
8 mar 00:26
45 Bartek: dziekuje i pozdrawiam serdecznie
10 mar 13:27
45 BARTEK: a jak zrobic konstrukcje do tego obrazu
17 mar 11:20