Funkcja kwadratowa
Patryks: Dla jakich wartości parametru p równanie |x − 15| = p3 − 4p ma dwa rozwiązania, których
iloczyn jest liczbą dodatnią?
7 mar 22:54
Malinka: x−15=p3−4p lub x−15=−p3+4p
x=p3−4p+15 lub x=−p3+4p+15
1. p3−4p+15>0 i −p3+4p+15>0 lub p3−4p+15<0 i −p3+4p+15<0
7 mar 23:05
Patryks: Dlaczego w pierwszym przypadku większe od zera a w drugim mniejsze od zera ?
7 mar 23:12
Eta:

| t |= m to m>0 −−− wtedy są dwa pierwiastki
1
o p
3−4p >0
ten drugi warunek widzisz na wykresie ( obydwa rozwiązania mają być dodatnie
2
o m€( 0, 15)
to
0< p
3−4p < 15 => p
3−4p >0 i p
3 −4p < 15
jako odp: podaj część wspólną warunków: 1
o i 2
o
7 mar 23:24
Malinka: skoro w zadaniu jest mowa o iloczynie dodatnim tzn przy mnożeniu dwa minusy lub dwa plusy dają
dodatnią wartość, dlatego dwa warunki
7 mar 23:32
Malinka: do tych obu warunków dochodzi p
3−4p>0
wynika to z warunku wartości bezwględnej
Eta podała bardzo fajne i szybkie rozwiązanie
7 mar 23:36
Patryks: Ok dzięki wielkie już rozumiem

Powiedzcie mi jeszcze tylko jak rozwiązać p
3−4p<15 bo nie umiem
7 mar 23:42
Eta:
p3−4p −15<0 W(3) = 27 −12 −15=0
podziel p3 −4p −15 przez ( p−3)
( p−3)(p2+3p +5) <0 Δ<0
zatem p−3 <0 => p <3
7 mar 23:55
Malinka: wykonać trzeba dzielenie wielomianu:
p2+3p+5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(p3−4p−15):(p−3)
−p3+3p2
−−−−−−−−−−−−−−
= 3p2−4p−15
−3p2+9p
−−−−−−−−−−−−−
= 5p−15
−5p+15
−−−−−−−−−−−
(p−3)(p2+3p+5)<0
7 mar 23:56
Eta:
7 mar 23:57
Malinka:
7 mar 23:58