zadanie z treścią
Malinka: Znajdź liczbę, której kwadrat jest równy iloczynowi sześcianu tej liczby i liczby o 6 od niej
większej
7 mar 22:36
tysia : x2=x3*(x+6)
7 mar 22:46
m: x2=x3(x+6)
x3(x+6)−x2=0
x2(x(x+6)−1)=0
x2(x2+6x−1)=0
x2=0 lub x2+6x−1=0
Δ=40
√Δ=2√10
itd...
7 mar 22:46
Malinka: Tak, właśnie obliczyłam i rozwiązaniem wyszły mi liczby −3−√10 oraz−3+√10 ale jakieś dziwne
te rozwiązania, myślałam że cos zrąbałam
7 mar 22:56
ziuta: ∞Δπδδδδδδδδδδδδδδdupa cycki
27 gru 19:45
misiek: liczyc tempaki nie umiecie ...
27 gru 19:46