ciągi
jak to obliczyć? : jeśli ciąg an jest dany wzorem ogólnym an=1+4n. wtedy ciąg bn=2an jest ciągiem geometrycznym o
ilorazie
Prosiłabym o wytłumaczenie krok po kroku.

)
7 mar 22:36
Lilija: A nie powinno być, że bn będzie arytmetyczny? Bo mi dziwny iloraz wychodzi.
7 mar 22:54
jak to obliczyć? : no właśnie nie... ma być geometryczny i też nie mam pojęcia jak ro zrobić.
| | 1 | |
Proponowane odp to 2,4,16 lub |
| |
| | 4 | |
7 mar 22:55
Lilija: Ja bym zrobiła tak:
podstawiam:
b
n=2a
n=2(1+4n)=2+8n
Obliczam b
n+1:
b
n+1=2+8(n+1)=2+8n+8=10+8n
Iloraz
| | 10+8n | |
q= |
| no i właśnie tak dziwnie... |
| | 2+8n | |
Gdyby był aryt.:
r=10+8n−2−8n=8 i by było fajnie

, a tak to nie wiem...
7 mar 23:01
grzywa: Odgrzewam suchara, ale może komuś się przyda:
b
n= 2
1+4n
b
n+1= 2
1+4n+4
q= b
n+1/b
n
q= 2
4n+5/2
4n+1=2
4n+5−4n−1=2
4=16
Iloraz ciągu wynosi 16.
Pozdrawiam
3 kwi 19:05