kombinatoryka
HUMANISTA: 1.Ze zbioru kul ponumerowanych od 1 do 10 losujemy jedną, zapisujemy jej numer i odkładamy z
powrotem. CZynność tę powtarzamy trzy razy. Określ zbiór zdarzeń elementarnych tego
doświadczenia i oblic zjego moc.
2. W pojemniku znajduje się 5 kul białych oznaczonych numerami od 1 do 5 oraz 5 kul czarnych
oznaczonych numerami od 1 do 4. Określ zbiór zdarzeń elementarnych tego doświadczenia i oblic
zjego moc.
3. Z talii 52 kart losujemy kolejno 5 kart (bez zwracania). Okresl zbiór zdarzeń elementarnych
tego doświadczenia i oblicz jego moc.
Bardzo prosze o pomoc − mój umysł humanistyczny nic z tej kombinatoryki nie rozumie− na lekcji
jest ok. ale potem ciemna magia
7 mar 22:30
Humanista: 1.Ze zbioru kul ponumerowanych od 1 do 10 losujemy jedną, zapisujemy jej numer i odkładamy z
powrotem. CZynność tę powtarzamy trzy razy. Określ zbiór zdarzeń elementarnych tego
doświadczenia i oblic zjego moc.
2. W pojemniku znajduje się 5 kul białych oznaczonych numerami od 1 do 5 oraz 5 kul czarnych
oznaczonych numerami od 1 do 4. Określ zbiór zdarzeń elementarnych tego doświadczenia i oblic
zjego moc.
3. Z talii 52 kart losujemy kolejno 5 kart (bez zwracania). Okresl zbiór zdarzeń elementarnych
tego doświadczenia i oblicz jego moc.
Bardzo prosze o pomoc − mój umysł humanistyczny nic z tej kombinatoryki nie rozumie− na lekcji
jest ok. ale potem ciemna magia
8 mar 07:30
jarek: 1. wariacja z powtórzeniami 9bo zwracamy kulę i można ją wylosować "na nowo", czyli wzór nk
gdzie n=10 (10 kul) i k=3 (bo zbiory składają się z 3 elementów−3 losowania)
103=1000
2. nie ma pytania w tym podpunkcie.
8 mar 08:24
jarek: w 3 masz kombinacje bo losujesz k=5 elementowe podzbiory z n=52 ilości kart, kolejność się nie
liczy bo (dama, walet, as, 10, 9) to to samo co (10,9,walet, as ,dama) więc wzór na kombinację
będzie czyli n po k (wzór Newtona) n!/(n−k)!*k! więc masz 52!/(52−5)!*5!
8 mar 08:31
pyska: okresl zbior wynikow w losowaniu trzech kart z tali 52 kart
13 gru 13:22