Dane są dwa wierzchołki trójkąta A=(−3,5) i B=(4,−1) Wyznacz współrzędne wierzchołka C wiedząc
że leży on na prostej y=3x+2 i pole trójkąta jest równe P=12
Robię to tak:
| 24√85 | ||
wyznaczam |AB| = √85 wyznaczam z pola wysokość: h= | ||
| 85 |
może coś robię źle Proszę o pomoc
Proszę
!
| 6 | 17 | |||
wyznaczasz prosta przechodzaca przez punkt A,B czyli y=− | x+ | pozniej robisz uklad | ||
| 7 | 7 |
| 6 | 17 | |||
rownan y=3x+2 i y=− | x+ | |||
| 7 | 7 |
| 17 | ||
a skąd b w funkcji ab = | ||
| 7 |
| 6 | 17 | |||
masz taki uklad rownan rozwiazujesz i masz a=− | b= | |||
| 7 | 7 |
wszystko pasuje tak to jest jak się nie umie odejmować